Recepten

Hieronder een paar typische recepten uit Gambia! Probeer ze maar en dan lekker smullen!

Benachin, voor 10 personen

Benachin

Ingrediënten: 1.5 kilo zeebaars of andere witte vis in moten – 125 gram tomatenpuree – 400 gram spijsolie – 2 hete rode pepers – 125 gram gedroogde vis (indien mogelijk) – 250 gram wortelen – 1 kleine kool (in vieren gesneden) – 300 gram casavewortel, geschild en in grote stukken gesneden – 300 gram aubergine, met schil in tweeen gesneden – 200 gram koolraap, geschild en in grote stukken gesneden lenteuitjes – 3 grote uien – 2 teentjes knoflook – peterselie, zout, zwarte peper, laurierblad – 1 klein stukje yete (naar keuze) – 1.5 kilo rijst, liefst met kleine korrel.

Bereidingswijze: Hak een halve rode peper, lentuitjes, knoflook en peterselie fijn en stamp deze samen met een snufje zout fijn tot een pasta. Doe een beetje van de pasta in elke gesneden vismoot. Snij de uien in ringen en bak deze licht aan in de olie, voeg de gedroogde vis toe en vervolgens de moten vis en bak deze goudbruin. Haal de vis eruit, voeg de in drie liter water verdunde tomatenpuree toe en breng deze aan de kook. Doe vervolgens de gesneden groenten en de stukken vis erbij. Voeg kruiden toe naar smaak, leg de overgebleven pepers op de stukken vis, breng het geheel weer aan de kook en laat het met een deksel over de pan 20 minuten sudderen. Verwijder de stukken vis en de groenten zodra deze gaar zijn. De cassave is het laatste gaar. Leg de groenten en de stukken vis op een schotel, giet een deel van de saus eroverheen en houd het warm totdat de groenten gaar zijn. Houd, nadat nadat alle vis en groenten uit de pan genomen zijn, een beetje van de saus apart en giet de rijst in de overgebleven vloeistof (er moet twee keer zoveel saus als rijst in de pan zitten). Laat de rijst koken tot alle saus is opgenomen; de rijst moet droogkoken. Serveer de rijst op een grote platte schaal met de vis en groenten op smaakvolle wijze erbovenop gearrangeerd. Voeg er in vieren gesneden citroenen aan toe en doe de overgebleven saus in een kom.

Chicken Yassa, voor 4 personen

Chicken Yassa

Ingrediënten: 8 kippen poten 5 uien (groot) Voor de marinade: 2/3 olie 1 dl rode wijn azijn 1 dl vers geperste citroensap zout 8 theelepels gemende pepers (minder mag ook) 1 rode peper fijn gesneden 6 eetlepels kippen bouillon poeder. Aluminiumfolie.

Bereidingswijze: Meng al de ingredienten van de marinade met elkaar. Leg de stukken kop in een bak en strijk ze goed in met de marinade. De marinade die over is zet je in de koelkast. Laat de kippen poten een lele nacht staan dan kan de marinade goed in de kop trekken. Gril de stukken kip, maar ze kunnen ook op de barbecue dat vindt ik het lekkerste. En laat ze langzaam gaar worden (niet zwart laten worden, dan verbrandt de marinade). Neem de uien en snij deze in ringen en bak deze licht bruin. Doe de rest van de marinade erbij en laat het warm worden niet laten koken. Neem de stukken kop en leg die in aluminiumfolie elk stuk apart. Doe de uienringen erbij en nog wat van de marinade, en leg dit nog zo’n 10 minuten terug op de barbecue, of in de gril. Ik moet wel waarschuwen dat het hele pittige kop is, dus doe er een frisse salade bij, en een stokbrood voor de saus op te dippen.
Serveertips: Je kan het met rijst serveren maar met gefrituurde aardappels is ook lekker.

Domoda 1, voor 4 personen

Domoda

Ingrediënten: Rundvlees (mag ook lam,schaap,kip), uien, blikje tomaten puree, van die kleine maggi blokjes, knoflook, olie, pindakaas en niet te vergeten een paar heftige pepertjes. Bij voorkeur Madame Jeanette.

Bereidingswijze:

  1. in de olie het vlees kort aanbraden.
  2. de uien en de knoflook erbij
  3. blikje tomaten puree erbij
  4. water, pepertjes en een paar maggiblokjes erbij
  5. een paar lepels pindakaas erbij en dan nog even laten stoven.
    Serveertips: De volgende dag serveren wordt het alleen maar lekkerder van. Wel een beetje lekkere (Basmati) Rijst erbij. En veel bluswater, afhankelijk van hoe pittig je het gemaakt hebt.

Domoda 2, voor 6 personen

Domoda

Ingrediënten: 2 middelgrote uien, fijngehakt 3 middelgrote tomaten, kleingesneden 1 theelepel zwarte peper 1 1/2 theelepel zout 2 theelepels chilipoeder, of 4 verse chilipepers 1 kilo kip, in stukken, ontveld 4 eetlepels arachide-olie 200 g pindakaas met stukjes noot 1 1/2 dl lauwwarm water.
Voorbereiding: Pureer uien, tomaten, zout en de helft van het chilipoeder ( of de chilipepers) in een keukenmachine of vijzel. Laat hierin de stukken kip enkele uren marineren.

Bereidingswijze: Verhit de olie in een grote, zware pan. Veeg de stukken kip droog en braad ze afgedekt aan in de hete olie. Voeg de marinade toe en laat alles 10 minuten sudderen. Roer de pindakaas los met het lauwwarme water en voeg dit toe. Voeg zo nodig nog wat extra water toe. Voeg het resterende chilipoeder toe en laat het gerecht afgedekt zachtjes gaar stoven.
Serveertips: Serveer hierbij witte rijst.

© Barbara Manjang