Ingrid en de kinderen

Hallo Sarjo,

Op de veemarkt

Samen met de kinderen ben ik in mei 2018 voor 9 dagen in Gambia geweest.
Voordat we vertrokken had ik 3 excursie bij Sarjo geboekt:

  • South Gambia
  • Makasutu Cultural Forest
  • Fathala Wild Park in Senegal

Sarjo is een fantastische gids, hij zorgt heel goed voor zijn klanten, hij heeft humor, hij weet veel te vertellen en hij spreekt goed Nederlands.
Tijdens deze excursies hebben we veel van het land gezien, van de natuur, van hoe de mensen leven en hebben we van het heerlijke eten mogen genieten.

Wat een belevenis was het om op de markten rond te lopen, de markt in Sarakunda met de kippen de kleding en een enorme bedrijvigheid, de veemarkt waar de geiten en runderen worden verhandeld. Vervolgens te genieten van het eten, de zon, de zee en het prachtige uitzicht op Paradise Beach en af te sluiten met een kleurrijk spektakel wanneer de visserboten weer aan land komen.

We hebben ook een leuke boottocht gemaakt door de mangrove bossen, waar een aapje op de boot wat lekkers kwam halen.

En we zijn een dag naar Sanegal geweest om een jeepsafari in het Wild Park te maken. De tocht er naar toe was al een belevenis. Eerst een rit per auto waarbij je al veel te zien hebt, de dorpen de winkels en de mensen langs de weg.
En dan de overtocht op de veerboot. Een kleurrijk spektakel, ik heb nooit geweten dat er zoveel mensen, auto’s en dieren op 1 boot zouden passen. Vervolgens weer per jeep op pad. We hadden lollies meegenomen om onderweg aan de kinderen uit te delen, zij zijn er echt dol op. De safari was super, we hebben veel dieren in hun natuurlijke leefomgeving mogen zien, wat een ervaring.

Sarjo, bedankt, we hebben genoten.

groetjes Ingrid

Miranda en Dave

Hoi Sarjo, hieronder de review van onze leuke tijd met jou, veel succes. Je nieuwe internetsite ziet er mooi uit!

Samen met mijn vrouw ben ik in januari 2017 10 dagen in Gambia geweest. Van tevoren hadden wij bij Sarjo via mail al 2 excursies geboekt op basis van de vele goede ervaringen van anderen. We zijn als eerste naar Makasutu Cultural Park geweest. Sarjo zorgt ervoor dat hij een chauffeur heeft zodat hij zelf zijn volle aandacht aan zijn klanten kan geven, het is daarbij erg fijn dat hij goed Nederlands spreekt. Steeds stipt op tijd begint de dag en contact houden we via whats-app over de planning en leuke andere tripjes. Het was erg rustig in Makasutu, lekker wandelen en een kanotocht door de prachtige natuur, wij kwamen een grote groep bavianen tegen en talloze tropische planten en bomen waar door de Engelstalige gids uitleg werd gegeven. Desgewenst kan Sarjo dit vertalen in het Nederlands, heel soms weet hij de woorden niet en is het leuk dat hij weer een paar woordjes bijleerde van ons. Al met al een lekkere relaxte dag, genoeg te zien!

De excursie Roots over land kan eigenlijk niet ontbreken als je naar Gambia gaat. Ook deze keer weer perfect geregeld door Sarjo gingen we ’s-morgens vroeg onderweg naar Banjul. Deze stad met de beroemde overtocht met de veerboot is een belevenis op zich, mede door de mensenmenigte, geuren en kleuren en ook omdat je hier echt ziet hoe het leven in een stad in afrika kan zijn. Als je tijd hebt kun je ook nog even naar het strand gaan waar je mensen met kleinere bootjes de oversteek kunt zien maken. Alles gaat mee, de geiten die door het water op de schouders van de mannen naar de bootjes gedragen werden vonden wij zeer bijzonder om te zien. De tocht met de auto vanaf de andere oever door het land is indrukwekkend vanwege de lokale bevolking, de vele enthousiaste kinderen aan de kant van de weg en het landschap. Doe oude kleren aan want je komt stoffig terug! De boottocht naar slaveneiland was leuk, de kapitein zoals hij genoemd werd vroeg ik via Sarjo hoe oud hij was, de man dacht ongeveer 50. Sarjo en wij dachten meer aan 65, het geeft wel aan dat het bij deze mensen in de kleine dorpen niet om cijfertjes en gegevens gaat maar dat zij gewoon leven in het hier en nu, dit was een wijze les. Alhoewel iedereen wel wat over het slavenverleden weet is het wel heel erg echt als je je daar op slaveneiland bevind en alles van dichtbij ziet en de verhalen erbij hoort. Sarjo zorgt ervoor dat je je altijd op je gemak voelt, hij vertaalt en wil graag dat je het naar je zin hebt en zorgt daar heel goed voor.

We hebben een leuke dag gehad met Sarjo net over de grens in Senegal in het Fathala Wild Park. De autorit hiernaartoe is ook weer bijzonder met name door de verschillen in bevolking tussen deze 2 landen, de rit gaat nu vooral over verhard terrein. Waar Gambia lange tijd onder Engelse invloed gestaan heeft is dit in Senegal juist Frankrijk geweest. Naast de taal zijn de mensen ook wat minder spontaan, daar heb je verder overigens geen last van. In het park zelf wordt je direct begroet door een loslopende struisvogel die nieuwsgierig rond snuffelt. Je kan er een wandeltocht met volwassen leeuwen doen die in gevangenschap zijn opgegroeid, echter dit was zo druk dat wij dit overgeslagen hebben. We hebben een prive-jeepsafari met Sarjo gedaan (inbegrepen in de excursie) en mooie foto’s gemaakt van alle grote daar aanwezige dieren. Na de verse pizza en nog een beetje rondkijken bij het park gingen we weer terug, al met al zeer relaxt door de zorg en aandacht van Sarjo.

Jan en Dinie

Wij, Jan en Dinie hebben met de Gambiaanse gids Sarjo Jallow een heerlijke dag gehad. Sarjo spreekt goed Nederlands.
We gingen om 9.30 uur vanaf ons resort Kombo Beach eerst naar de markt in Serakunda. Echt een Afrikaanse markt met veel kleding, vis en kippen in de zelfde kraam.
Dan naar de veemarkt, mooi om te zien hoe hier de geiten, schapen en koeien worden verhandeld.
Via Birkama naar Paradise Beach en hier heerlijk geluncht.
Om 16.30 uur waren we in Tanje waar de visserboten binnen komen.
Ook maken we een tocht door de mangrove bossen.
Hier kwam een aapje op de boot en smult van de lolly.
Voor ons een aanrader om dit met Sarjo te doen!!!!

Groet,
Jan en Dinie

Mervin en Jojanneke van der Kust

Batik fabriek
Royal Albert Market
Juffereh, Slavernijmonument
Crocodile Pool

Van 31 augustus tot en met 7 september 2018 waren wij in Gambia. Een onvergetelijke en leerzame vakantie met mooie, vriendelijke mensen. Wij kwamen via internet in contact met Sarjo. We hadden goede dingen over hem gelezen en we besloten 3 excursies bij hem te boeken.

Op 2 september zijn we naar de Serekunda Market en de Batik fabriek geweest, zo’n grote markt hadden we nog niet eerder gezien en we hadden een mooi kleed gekocht bij de Batik fabriek.

Op 4 september zijn we naar de Crocodile Pool en de Banjul Market geweest, waar we een levende krokodil hebben aangeraakt en op de Banjul Market ook 2 dashiki’s als souvenirs hebben gekocht.

Maar 6 september was voor ons de belangrijkste excursie: The Roots Land excursie waar je ziet waar Kunta Kinte is geboren in Juffereh en Kunta Kinte Island. Hier kon je het verschrikkelijke leven van de slaven zien voordat ze op de boot werden vervoerd. Voor mij was het een belangrijke dag, omdat ik nu heb gezien waar ik vandaan kom en wat er allemaal met mijn voorouders is gebeurd. En voor mijn vrouw was het een belangrijke dag, omdat zij een belangrijk deel van de geschiedenis heeft gezien waar o.a. Nederland ook aan mee heeft gedaan en die heel weinig tot niet in Nederland is verteld.

Wij vonden Sarjo een uitstekende, vriendelijke en betrouwbare gids die ons in het Nederlands heel veel over Gambia heeft verteld. En ons ook heeft geholpen bij het kopen van souvenirs. En niet alleen is hij een hele goede gids, we hebben er ook een goede vriend aan over gehouden. Als je vanuit Nederland naar Gambia gaat en je een goede Nederlandstalige gids zoekt, dan is hij je man!

Sarjo, nogmaals bedankt voor deze geweldige ervaringen!

Groeten van Mervin en Jojanneke van der Kust

Jo Koolen

Sarjo is een goede en vertrouwde gids, en bovendien erg aardig. Ik hoop in januari 2013 weer naar Gambia te gaan en Sarjo gaat me dan weer gidsen.

Hij spreekt bovendien Nederlands, wat erg handig is.
Ik beveel hem van harte bij U aan.

Jo Koolen.

Kelly van Garling

Meneer Sarjo was mijn gids op de trip naar Senegal. Deze trip was verbazingwekkend. Oversteken met de boot is een heel avontuur.

Meneer Sarjo is een voortreffelijke gids. Hij zorgt erg goed voor zijn gasten. Hij heeft me ook uitgenodigd voor een diner met zijn familie. Dat was een unieke ervaring. Het is erg interessant te zien hoe de Gambiaanse mensen leven en er deel van uit te maken voor 1 dag.

Nogmaals heel erg bedankt Sarjo. Je hebt mijn verblijf in Gambia onvergetelijk gemaakt.

Groeten van Kelly van Garling.

Leo, Nellie, Bart en Sjan

April 2013.

We zijn van 17-04-2013 tot 01-05-2013 op vakantie geweest in Gambia. Hele mooie vakantie gehad mede door onze gids Sarjo.

Met hem hebben we een vijftal trips gemaakt door Gambia en diverse bezienswaardigheden bezocht. We bezochten o.a. in Banjul de lokale markt en de haven, Katchikally, Lamin Lodge, Juffereh (geboorte streek van Kunte Kinthe), James Island, Abuko Nature park, Wassu Stone Circles en enkele musea.

Het bezoek aan Georgetown mede door de overnachting in Baobolong Camp en de boottocht op de Gambia River was een ervaring apart. De vissers van Tanji, het lossen van de boten en de handel eromheen is met geen pen te beschrijven zo apart. Ook brachten we een bezoek aan de compound van Sarjo’s familie in Serrekunda. Sarjo spreek goed Nederlands wat natuurlijk een groot voordeel is. Al bij al hebben wij een onvergetelijke vakantie gehad.

Leo, Nellie, Bart en Sjan.

Karin van Wijngaarden

Sarjo Jallow was voor een paar dagen mijn gids in Gambia. We gingen naar toeristische plaatsen. Je kunt hem zeggen waar je naar toe wilt, hij regelt het allemaal.

Sarjo is erg aardig en betrouwbaar. U zult veel gambiaanse vriendelijk en gastvrijheid ontvangen.

Met Sarjo bent u verzekerd van “The Gambia Experience”.

Karin van Wijngaarden.