Miranda en Dave

Hoi Sarjo, hieronder de review van onze leuke tijd met jou, veel succes. Je nieuwe internetsite ziet er mooi uit!

Samen met mijn vrouw ben ik in januari 2017 10 dagen in Gambia geweest. Van tevoren hadden wij bij Sarjo via mail al 2 excursies geboekt op basis van de vele goede ervaringen van anderen. We zijn als eerste naar Makasutu Cultural Park geweest. Sarjo zorgt ervoor dat hij een chauffeur heeft zodat hij zelf zijn volle aandacht aan zijn klanten kan geven, het is daarbij erg fijn dat hij goed Nederlands spreekt. Steeds stipt op tijd begint de dag en contact houden we via whats-app over de planning en leuke andere tripjes. Het was erg rustig in Makasutu, lekker wandelen en een kanotocht door de prachtige natuur, wij kwamen een grote groep bavianen tegen en talloze tropische planten en bomen waar door de Engelstalige gids uitleg werd gegeven. Desgewenst kan Sarjo dit vertalen in het Nederlands, heel soms weet hij de woorden niet en is het leuk dat hij weer een paar woordjes bijleerde van ons. Al met al een lekkere relaxte dag, genoeg te zien!

De excursie Roots over land kan eigenlijk niet ontbreken als je naar Gambia gaat. Ook deze keer weer perfect geregeld door Sarjo gingen we ’s-morgens vroeg onderweg naar Banjul. Deze stad met de beroemde overtocht met de veerboot is een belevenis op zich, mede door de mensenmenigte, geuren en kleuren en ook omdat je hier echt ziet hoe het leven in een stad in afrika kan zijn. Als je tijd hebt kun je ook nog even naar het strand gaan waar je mensen met kleinere bootjes de oversteek kunt zien maken. Alles gaat mee, de geiten die door het water op de schouders van de mannen naar de bootjes gedragen werden vonden wij zeer bijzonder om te zien. De tocht met de auto vanaf de andere oever door het land is indrukwekkend vanwege de lokale bevolking, de vele enthousiaste kinderen aan de kant van de weg en het landschap. Doe oude kleren aan want je komt stoffig terug! De boottocht naar slaveneiland was leuk, de kapitein zoals hij genoemd werd vroeg ik via Sarjo hoe oud hij was, de man dacht ongeveer 50. Sarjo en wij dachten meer aan 65, het geeft wel aan dat het bij deze mensen in de kleine dorpen niet om cijfertjes en gegevens gaat maar dat zij gewoon leven in het hier en nu, dit was een wijze les. Alhoewel iedereen wel wat over het slavenverleden weet is het wel heel erg echt als je je daar op slaveneiland bevind en alles van dichtbij ziet en de verhalen erbij hoort. Sarjo zorgt ervoor dat je je altijd op je gemak voelt, hij vertaalt en wil graag dat je het naar je zin hebt en zorgt daar heel goed voor.

We hebben een leuke dag gehad met Sarjo net over de grens in Senegal in het Fathala Wild Park. De autorit hiernaartoe is ook weer bijzonder met name door de verschillen in bevolking tussen deze 2 landen, de rit gaat nu vooral over verhard terrein. Waar Gambia lange tijd onder Engelse invloed gestaan heeft is dit in Senegal juist Frankrijk geweest. Naast de taal zijn de mensen ook wat minder spontaan, daar heb je verder overigens geen last van. In het park zelf wordt je direct begroet door een loslopende struisvogel die nieuwsgierig rond snuffelt. Je kan er een wandeltocht met volwassen leeuwen doen die in gevangenschap zijn opgegroeid, echter dit was zo druk dat wij dit overgeslagen hebben. We hebben een prive-jeepsafari met Sarjo gedaan (inbegrepen in de excursie) en mooie foto’s gemaakt van alle grote daar aanwezige dieren. Na de verse pizza en nog een beetje rondkijken bij het park gingen we weer terug, al met al zeer relaxt door de zorg en aandacht van Sarjo.